Pentru a ajunge niste adulti cu o sanatate optima, cu educatie alimentara si principii pentru un stil de viata sanatos, copiii au nevoie de o dieta sanatoasa de la o varsta frageda. In mod ideal, cei mici ar trebui sa isi ia nutrientii necesari dintr-o dieta echilibrata, care sa includa, intre altele, lapte si produse lactate, fructe proaspete si legume cu frunze verzi, proteine din carne (peste, pui) si vegetale (ciuperci, broccoli, fasole verde, etc.), orez brun, ovaz. Pare simplu la prima vedere, dar realitatea este ca mesele echilibrate, gatite acasa, nu sunt intotdeauna posibile.

Azi, copiii nu mai au mese regulate, alcatuite din alimente proaspete, multi dintre ei mananca insuficient, prefera semipreparate, au o dieta restrictionata in anumiti nutrienti (lactate, proteine animale). Toate acestea pot cauza probleme de sanatate, precum cele digestive. In astfel de situatii medicii pot recomanda suplimente multivitaminice sau mineralele pentru copii.

Dar ce vitamine si minerale sunt critice pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor? Specialistii mentioneaza sase astfel de micronutrienti cu rol determinant, iar acestia sunt:

  • Vitamina A favorizeaza cresterea si dezvoltarea normala a copiilor. Ea sustine refacerea tesuturilor si a oaselor, dar contribuie si la sanatatea pielii si a ochilor. Intre sursele care includ Vitamina A se numara lapte, branza, legume galben-portocalii, dovlecei.
  • Familia de vitamine B, B2, B3, B6 si B12 ajuta metabolismul in producerea de energie, sustine sistemul circulator si cel nervos. Surse bune de Vitamine B includ carnea de pui si peste, nucile, fasolea, soia.
  • Vitamina C contribuie la sanatatea muschilor, a tesului conjunctiv si a pielii. Intre sursele bune care contin aceasta vitamina sunt si citrice, capsunele, rosiile, legumele verzi, patrunjelul, catina.
  • Vitamina D favorizeaza formarea oaselor si a dintilor si ajuta corpul sa absoarba calciul. Pestii grasi, precum somonul si macroul, sunt bogati in aceasta vitamina, dar cea mai buna sursa este considerata a fi lumina soarelui.
  • Calciul ajuta la construirea oaselor puternice pe masura ce copilul creste. Daca exista o carenta de calciu la copii, aceasta se poate manifesta prin confuzie sau pierderi de memorie, unghii fragile, spasme muculare sau amorteala. Sursele bune de calciu includ migdalele, smochinele, patrunjelul, spanacul, sardine.
  • Fierul are rol in constructia musculara si este esential pentru sanatatea celulelor rosii din sange. Deficitul de fier este un risc in adolescenta, in special pentru fetele la care apare menstruatia. Sursele bune de fier includ carnea de vita, curcan, spanac, fasole, prune uscate.

Pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, este important sa te gandesti la principiul varietatii, pentru a te asigura ca acestia primesc toate categoriile de vitamine necesare. Iar cand ne referim la acesta, nu inseamna ca mesele trebuie sa fie bogate. Portiile trebuie sa fie adaptate varstei copilului, care pot fi pe un sfert pana la o treime din marimea portiilor unui adult.

Exista si anumiti compusi pe care organismul nu ii produce in cantitati suficiente, astfel ca ei trebuie asigurati prin alimentatie sau din suplimente. Unul dintre acestia este si DHA (acidul docosahexaenoic). Acesta are un rol hotarator in dezvoltarea sanatoasa a copilului, chiar din viata intrauterina. DHA este un acid gras de tip Omega 3 care sustine dezvoltarea creierului fatului, de aceea viitoarele mamici primesc suplimente cu continut de DHA. Dupa nastere, administrarea se face la copii, chiar pana la varsta de 12 ani. In mod natural, DHA se gaseste in uleiurile de peste, in peste (somon, ton, halibut), dar si in alge. Adesea, specialistii recomanda un supliment DHA, asa cum este si Pure DHA ChildLife Essentials, forma moale si gustul placut de fructe il face extrem de ingradit de copii, dar este obtinut din cele mai pure uleiuri de peste. Administrat sugarilor si copiilor mici, Pure DHA ChildLife Essentials contribuie la dezvoltarea normala a creierului, la o buna vedere si la sanatatea inimii. In compozitia sa se regasesc, pe langa acizii grasi esentiali, si Vitamina A, Vitamina E si Vitamina D. Impreuna, acestea sustin dezvoltarea sanatoasa a copiilor.  

O alta optiune de a asigura DHA copiilor este formula de ulei de ficat de cod, Cod Liver ChildLife Essentials, pe care o gasesti tot pe eherbal.ro. Extrem de bogat in Omega 3 si vitaminele A, E si D, acest supliment este acceptat mai usor de catre copii datorita gustului natural de capsuni si formulei sale lichide. Acest supliment natural sustine dezvoltarea cognitiva, capacitatea de memorare, viteza de indeplinire a sarcinilor mentale si performanta copiilor. Daca cei mici nu beneficiaza de acest acid gras la inceputul vietii, pot aparea deficiente de invatare, ADHD, ostilitate agresiva ori alte tulbururi. Asadar, este important sa asiguri copiilor tai toti nutrientii pentru o dezvoltare sanatoasa.

Un alt supliment care contribuie la sanatatea celor mici, mai ales a celor care nu au fost hraniti la san, este Colostrum plus probiotics ChildLife Essentials. La om, colostrul este laptele matern pe care sugarii il primesc in primele doua zile si ofera sugarilor imunitate impotriva diversilor agenti patogeni, bacterii, virusuri. Suplimentul cu colostru se poate administra chiar pana la varsta de 12 ani, deoarece este bogat in vitamine, minerale, proteine si probiotice. Acestea din urma sunt microorganisme vii nepatogene ce actioneaza in cavitatea bucala, tubul digestiv, caile respiratorii si in sistemul uro-genital, avand rol in functionarea normala a sistemului imunitar. De asemenea, au actiune antivirala, antibacteriana, antimicotica, antiparazitara, ajuta la reducerea simptomelor si la prevenirea reaparitiei acestora. Colostrum plus probiotics ChildLife Essentials  ajuta la dezvoltarea optima a sistemelor cardiovascular, nervos central, muscular, osteoarticular si a vederii copiilor. Suplimentul este sub forma de pudra si are un gust placut de portocale si ananas, fiind acceptat usor de copii.

Reiteram faptul ca, pentru dezvoltarea sanatoasa a copiilor, este necesar sa le dezvolti un sistem alimentar echilibrat, variat. In ce priveste suplimentele nutritive, ele pot fi cu usurinta integrate in acest sistem, conform specificatiilor sau la recomandarea specialistului, mai ales daca vorbim despre compusi pe care cel mic nu ii primeste prin hrana si organismul nu ii produce in cantitati suficiente. Informeaza-te si alege sanatos.