Tine colesterolul sub control

Colesterolul este o substanta grasa produsa de ficat  in mod natural, este esential  in formarea membranelor celulare, a unor hormoni si a vitaminei D.

Colesterolul nu se poate dizolva in apa, deci nu poate circula singur prin sangele tau. Transportul colesterolului din si catre celule se realizeaza prin intermediul unor molecule numite lipoproteine produse de ficat.

Lipoproteinele sunt particule formate din grasimi si proteine. Acestea transporta colesterolul si trigliceridele (un alt tip de lipide) prin fluxul sanguin. Cele doua forme majore de lipoproteina sunt lipoproteina de densitate mica (LDL) si lipoproteina de inalta densitate (HDL).

Daca sangele tau contine prea mult colesterol LDL (colesterolul purtat de lipoproteina cu densitate mica), este cunoscut sub numele de colesterol ridicat. Cand este lasat netratat, colesterolul ridicat poate duce la multe probleme de sanatate, inclusiv atac de cord sau accident vascular cerebral.

Colesterolul ridicat nu provoaca de obicei simptome. Acesta este motivul pentru care este important sa va controlati periodic nivelul de colesterol. 

Colesterolul LDL sau „colesterolul rau”

Lipoproteina cu densitate mica (LDL) este adesea numita „colesterol rau” acesta transporta colesterolul catre arterele tale.
Daca nivelul de colesterol LDL este prea mare, acesta se poate acumula pe peretii arterelor tale, aceasta cumulare este cunoscuta si sub numele de placa de aterom.

Placa de aterom poate ingusta arterele, va poate limita fluxul de sange si va poate creste riscul de cheaguri de sange.

Acestea pot sa intrerupa complet irigarea cu sange a anumitor zone din corp sau organe si pot duce la producerea unor evenimente acute: accident vascular cerebral sau infarct miocardic.

HDL colesterolul sau „colesterolul bun”

Lipoproteina de inalta densitate (HDL) este uneori numita „colesterol bun”. Acesta ajuta la intoarcerea colesterolului LDL in ficat pentru a fi eliminata din corp. Acest lucru ajuta la prevenirea acumularii placii de aterom in arterele tale.

Nivelurile sanatoase de colesterol HDL ajuta la reducerea riscului de cheaguri de sange, a bolilor de inima si a accidentului vascular cerebral.

Trigliceridele, un tip diferit de lipide

Trigliceridele sunt un alt tip de lipide care se deplaseaza in sange si care pot fi stocate in tesuturile organismului.
Trigliceridele sunt diferite de colesterol, in timp ce corpul tau foloseste colesterolul pentru a construi celule si anumiti hormoni, trigliceridele sunt folosite ca sursa de energie.
Cand mananci mai multe calorii decat poate folosi corpul tau imediat, acesta transforma acele calorii in trigliceride si le stocheaza in celulele tale grase.
De asemenea, foloseste lipoproteinele pentru a circula trigliceridele prin fluxul sanguin.
Daca in mod regulat mananci mai multe calorii decat poate folosi corpul tau, nivelul tau de trigliceride poate fi ridicat.
Acest lucru va poate creste riscul aparitiei mai multor probleme de sanatate, inclusiv boli de inima si accident vascular cerebral.

Simptome mari ale colesterolului

In cele mai multe cazuri, colesterolul ridicat este o problema „silentioasa”. De obicei, nu provoaca niciun simptom. Multe persoane nici nu isi dau seama ca au colesterol ridicat pana cand nu apar complicatii grave, precum un atac de cord sau un accident vascular cerebral.

Cauzele colesterolului ridicat

Un regim alimentar nesanatos
Consumarea alimentelr bogate in colesterol, grasimi saturate si grasimi trans poate creste riscul de a dezvolta colesterol ridicat.

Stilul de viata poate contribui, de asemenea, la un nivel ridicat de colesterol. Acesti factori includ lipsa de miscare si fumatul.
Daca vrei sa ai un nivel bun al colesterolului in sange trebuie sa faci miscare, activitatea fizica duce la cresterea HDL si la scaderea LDL.
Fumatul. Studiile au aratat ca fumatul scade nivelul colesterolului HDL si, in acelasi timp, creste nivelul colesterolului LDL.

Obezitatea. Problemele legate de greutate pot creste riscul de a avea un nivel crescut de LDL.

Mostenirea genetica poate afecta si sansele de a dezvolta colesterol ridicat.
Daca parintii tai au un nivel ridicat de colesterol, riscati sa-l mosteniti si dumneavoastra.

Alte conditii de sanatate, cum ar fi diabetul si hipotiroidismul, pot creste, de asemenea, riscul de a dezvolta colesterol ridicat si complicatii conexe.

Complicatii ale colesterolului ridicat

Daca este lasat netratat, colesterolul ridicat poate cauza acumularea placii in arterele tale. In timp, aceasta placa iti poate ingusta arterele. Aceasta afectiune este cunoscuta sub numele de ateroscleroza.

Ateroscleroza este o afectiune grava. Poate limita fluxul de sange prin arterele tale. De asemenea, va creste riscul de a dezvolta cheaguri de sange periculoase.

Ateroscleroza poate duce la multe complicatii care pot pune viata in pericol, cum ar fi:
-  accident vascular cerebral
-  infarct
-  angina (durere in piept)
-  tensiune arteriala crescuta
-  boala vasculara periferica
-  boli renale cronice

Colesterolul ridicat poate crea, de asemenea, un dezechilibru biliar, crescand riscul de calculi biliari.

Rolul dietei este esential in reducerea colesterolului marit
- limiteaza-ti aportul de alimente cu continut ridicat de colesterol, grasimi saturate si grasimi trans
- alege surse slabe de proteine, cum ar fi puiul, pestele si leguminoasele
- mananca o mare varietate de alimente bogate in fibre, cum ar fi fructe, legume si cereale integrale
- opteaza pentru alimente coapte, fierte, aburite, la gratar si prajite in loc de mancare prajita

Alimentele bogate in colesterol, grasimi saturate sau grasimi trans includ:
- carne rosie, carne de organe, galbenusuri de ou si produse lactate cu continut ridicat de grasimi
- alimente procesate facute cu unt de cacao, ulei de palmier sau ulei de nuca de cocos
- alimente prajite adanc, precum chipsuri de cartofi, inele de ceapa si pui prajit
- anumite produse coapte, cum ar fi unele fursecuri si briose

Consumul de peste si alte alimente care contin acizi grasi omega-3 poate ajuta, de asemenea, la scaderea nivelului de LDL.

De exemplu, somonul, macroule si heringul sunt surse bogate de omega-3.
Nucile, migdalele, semintele de in macinate si avocado contin si omega-3.

Este benefic sa consumi fibre solubile, ca de exemplu: cereale integrale, ovaz, tarate de ovaz, merele, banane, portocale, pere, prune, linte, mazare, fasole

Cum putem scadea colesterolul in mod natural

In unele situatii, este posibil sa va normalizati nivelul de colesterol fara a lua medicamente.

De exemplu, poate fi suficient sa ai o dieta sanatoasa, sa faci miscare in mod regulat si sa eviti fumatul.

 De asemenea, anumite suplimente obtinute din surse naturale pot contribui la scaderea nivelului de colesterol
- uleiurile de peste, de masline, de in si de canepa sunt grasimi bune care cresc nivelul colesterolului bun si il scad pe cel rau
- usturoiul are proprietati antifungice, antibacteriene si antivirale, scade colesterolul si presiunea sangvina, are efect antioxidant si creste imunitatea.
- drojdia de orez rosu contine substante cu un efect similar statinelor, scazand nivelul de colesterol LDL.