Beneficiile detergetilor ecologici

Marele designer de modă Christian Dior spunea că vestimentația este o marcă a eleganței, iar hainele curate și potrivite contextului sunt necesare pentru a lăsa o impresie bună. Poate cel mai important lucru la o piesă vestimentară este ca aceasta să fie curată, impecabilă. Cu atât de multe produse de curățare și de spălare a hainelor, în prezent este ușor să ai grijă ca garderoba să fie întotdeauna fără de cusur.
Totuși, pentru o curățare eficientă ai nevoie de un detergent calitativ, iar detergentul nu trebuie ales la voia întâmplării. Un prim criteriu de selecție al detergentului este eficiența, urmat îndeaproape de preferințele personale în materie de miros. O altă calitate importantă a detergenților este ca aceștia să nu conțină substanțe toxice, nesănătoase. De cele mai multe ori, detergenții convenționali (comerciali) au în compoziție chimicale ce pot afecta, pe termen lung, sănătatea.
În acest articol vei descoperi câteva motive pentru care ar fi bine să înlocuiești produsele clasice cu detergenți ecologici, care nu conțin aditivi artificiali ce pot să fie periculoși.

Detergenții convenționali versus detergenții ecologici- ce conțin aceștia?

În primul rând, este esențial să te informezi cu privire la conținutul unui produs atunci când îl cumperi. Vei rămâne surprins atunci când pe etichetă o să descoperi denumiri de substanțe chimice care au rol de a face produsele mai eficiente, dar cu riscul de a-ți fi afectata sănătatea.
Parfumurile plăcute sunt, de multe ori, rezultatul unei combinații de substanțe toxice și parfumuri care irită pielea. Printre cele mai întâlnite chimicale în detergenții convenționali se numără: surfactanți, stabilizatori, înălbitori optici, fosfați și EDTA. Aceste substanțe pot fi cauzatoare de probleme dermatologice, iritații de diverse tipuri, afecțiuni pulmonare sau oculare. Cunoscând aceste lucruri, decizia de a înlocui produsele toxice cu detergenți ecologici este una înțeleaptă, ce te poate ajuta să previi numeroase afecțiuni. Alternativele naturale se produc în prezent atât pentru spălare manuală, cât și pentru mașina de spălat, așa că nu vei întâmpina probleme atunci când faci tranziția.
Detergenții ecologici conțin ingrediente precum bicarbonat de sodiu, uleiuri esențiale sau săpun de rufe. Combinațiile de ingrediente se fac în funcție de tipul de detergent pe care vrei să îl obții, pudră sau lichid, iar acești detergenți organici se pot realiza chiar și acasă.

Avantajele detergenților ecologici față de cei obișnuiți (convenționali)

Există multe riscuri pentru mediu și sănătate care se pot asocia cu produsele convenționale de curățenie, printre care și detergenții. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului unele dintre cele mai întâlnite riscuri includ:
● Afectarea calității aerului
● Iritații ale pielii sau ale ochilor
● Poluare

Efectele secundare ale substanțelor chimice care există în detergenții obișnuiți de rufe se reflectă direct în starea de sănătate. De multe ori, durerile de cap pot să fie un rezultat al utilizării detergenților convenționali. Ai observat că este deranjant să stai într-o cameră în care sunt rufe la uscat? Parfumurile puternice răspândite în aer sunt dăunătoare pentru organismul uman, iar respirând acel aer pot să te confrunți cu stări de rău, migrene, iritații sau chiar și astm.
Aflând aceste detalii negative despre detergenții pe care îi folosești în mod normal acasă, cel mai bine ar fi să iei în calcul substituirea acestora.

Produsele ecologice prezintă foarte multe avantaje importante pentru sănătate și pentru calitatea vieții în general:
● Ușor de folosit
● Complet non-toxici
● Nu dăunează mediului înconjurător și nu poluează
● Reduc cantitatea de detergent utilizată (fie se folosește mai puțin detergent, fie se elimină complet)
● Ideali pentru cei care suferă de alergii
● Reduc costurile de detergent și energie, deoarece puterea de curățare începe la temperaturi între 30 și 40 de grade Celsius

Calitatea ridicată a vieții și reducerea poluării, avantaje majore ale detergenților organici După ce am trecut în revistă beneficiile detergenților bio, putem concluziona faptul că aceștia vin cu două avantaje majore. În primul rând, tranziția spre acest tip de produse are un impact pozitiv asupra sănătății fiecăruia dintre noi. Pelicula lăsată de detergenții convenționali pe haine poate afecta pielea direct, iar substanțele toxice creează, în timp, probleme de sănătate.
De asemenea, un detergent de rufe ecologic este mai bun pentru mediu, deoarece prin utilizarea mai redusă a chimicalelor este benefic pentru natură. Mai mult decât atât, atunci când ai copii este important să acorzi atenție sporită acestui aspect. Pielea micuților este și mai sensibilă decât cea a adulților, așa că protejarea copiilor este necesară, schimbând detalii din rutina zilnică.

Unde găsim detergenți ecologici?

Magazinul nostru online, Eherbal.ro este o sursă perfectă pentru a-ți reface stocul de detergenți, cu produse mult mai sănătoase ca alternativă la detergenții tradiționali. Aici vei descoperi detergenți de rufe, produse de curățare a locuinței, detergenți de vase și balsamuri care nu conțin coloranți sintetici și nici parfumuri. Produsele acționează mai blând asupra țesăturilor, așa că hainele vor arăta ca noi o perioadă lungă de timp, iar ingredientele sunt naturale 100% și certificate.
Detergenții bio de rufe pe care îi comercializăm sunt potriviți pentru mai multe tipuri de țesături și culori și se pot achiziționa atât în formă lichidă, cât și pudră. Înlocuirea detergenților convenționali cu aceste produse te va ajuta să reduci riscurile de îmbolnăvire pentru toți membrii familiei, în timp ce utilizarea produselor bio va avea un impact major asupra mediului
înconjurător.

Interesul față de abordarea unui stil de viață diferit, cu mai multă atenție pe produsele pe care le folosești în locuință și nu numai, poate să fie un pas înspre sănătate și siguranță crescută.
Un alt lucru pe care poți să îl faci atunci când cumperi un detergent de rufe este să citești cu atenție eticheta. Totuși, nu uita că foarte multe denumiri de substanțe sunt complicate și, mai mult, unele nu sunt trecute pe etichetă, aceasta fiind o problemă mare în industrie.
Poți încerca să faci chiar tu detergenți organici acasă, cu ingrediente pe care le găsești rapid, însă varianta simplă și sigură este de a cumpăra aceste produse de curățare ecologice.
Calitatea vieții depinde de alegerile pe care le faci zi de zi, în tot ceea ce ține de activitățile obișnuite. Un stil de viață bazat pe opțiuni sustenabile și sănătoase te va ajuta să te bucuri de o stare generală mai bună.

Surse:
https://www.apc-romania.ro/ro/i-studiu-privind-calitatea-detergentilor/Mzc5LTA.html
https://www.cleancult.com/blog/why-natural-laundry-detergent
https://www.medicalnewstoday.com/articles/green-cleaning-products#summary