Ce este berberina, ce afectiuni trateaza si cum o administrezi?

Berberina, pe cat de ciudat poate suna numele, pe atat de uimitoare sunt efectele sale asupra organismului. Si-ti sugeram sa citesti articolul nostru pana la capat ca sa afli ce este berberina, sub ce forma o gasim in natura, pentru ce afectiuni poate fi administrata, ce studii confirma eficienta ei si care este doza de consum necesara omului.

Ce este berberina si cum o gasim in natura? Berberina este principalul ingredient bioactiv al plantei Rhizoma coptidis, cunoscuta si ca Huang Lian in chineza.[1] Aceasta planta este folosita in medicina traditionala chineza inca din secolul al-II-lea pentru tratarea bolilor inflamatorii. Unele surse indica faptul ca ea ar fi folosita de cel putin 3000 de ani in medicina chineza.[2]

In evul mediu, apar primele mentiuni si cu privire la terapia antidiabet prin utilizarea Rhizoma coptidis. Vom trata pe larg actiunea berberinei asupra organismului intr-o sectiune separata, mai jos. In cantitati mici, compusul se regaseste si in alte plante, precum afine, strugurii de Oregon sau curcuma.

Tehnic, berberina este un alcaloid izochinolinic, un derivat chimic natural, care se formeaza in principal in familiile de plante Papaveraceae, Berberidaceae, Menispermaceae, Fumariaceae si Ranunculaceae. Asa cum morfina si codeina sunt alcaloizi izochinolinici principali ai plantelor Papavaraceae, tot asa berberina este un compus principal al familiei Berberidaceae.

Practic, berberina este o sare de amoniu care se gaseste sub forma de pulbere galbena, este inodora si are un gust amar. Desi, in mod natural, substanta este putin solubila in ala, forma sa pulbere este relativ solubila.

Ce afectiuni poti trata/ameliora cu berberina? Obezitate, diabet, colesterol marit, sindromul ovarului polichistic

Putem spune despre berberina ca are o distributie armonioasa in organism, deoarece ea atinge numeroase tinte si combate sau amelioreaza numeroase afectiuni, intre care diabet, obezitate, tensiune arteriala, colesterol marit. Ne oprim la cateva dintre acestea si asupra studiilor efectuate pentru a confirma eficienta acestui compus.

In ce priveste obezitatea, este cunoscut faptul ca aceasta este rezultatul unui aport mult mai mare de „energie„ decat consumul propriu zis. Acesta se produce pe fondul unui aport alimentar excesiv, al inactivitatii fizice, al dezechilibrelor nutritionale, dar si al factorilor genetici. Un studiu mentionat in revista Theranostics Vol. 9, Nr. 7 din 2019 indica faptul ca berberina actioneaza asupra apetitului soarecilor, determinand scaderea in greutate a acestora.

Si in cazul studiilor pe oameni s-au observat scaderi in greutate ale participantilor. Persoane obeze au fost incluse intr-un studiu de 12 saptamani si li s-au administrar 500 mg de berberina de trei ori pe zi. La sfarsit, s-a observat o scadere medie in greutate de 5 kg/ participant.

Efectele anti-obezitate ale substantei sunt asociate si cu activitatea sa anti-diabetica. Un raport publicat in 2015[3] sugereaza ca berberina actioneaza similar cu metformina, substanta pe care medicii o recomanda in cazul diabetului de tip2. Practic, ea are capacitatea de a modifica bacteriile din intestin prin activarea proteinei kinaza, ajutand astfel la reglarea modului in care organismul foloseste glicemia. Pe scurt, organismul este ajutat sa descompuna zaharurile din celule, reducand si productia sa la nivelul ficatului.

Studiile clinice au indicat si efectele benefice ale aceste substante asupra dislipidemiei la om. Administrarea orala de berberina, conform unui protocol bine stabilit de cercetatori, a condus la o scadere a colesterolului rau cu 25%.[4] Cercetatorii considera ca efectele berberinei pot fi similare cu ale altor medicamente destinate scaderii colesterolului, avand chiar mai putine efecte secundare decat medicatia deja cunoscuta.[5] Sub forma de supliment natural administrat conform indicatiilor medicului specialist, berberina poate sustine functionarea normala a organismului. Este necesar, bineinteles, sa se realizeze si o schimbare a stilului general de viata.

Atunci cand o femeie are niveluri ridicate din anumiti hormoni masculini, apare un dezechilibrul hormonal si metabolic, numit sindromul ovarului polichistic, care poate duce la infertilitate. Acest sindrom este legat de alte probleme care pot fi ameliorate cu berberina. Unele dintre ele au fost mentionate chiar mai sus, respectiv: diabet, colesterol marit, tensiune arteriale. Astfel, imbunatatind nivelurile glicemiei, scazand colesterolul rau si regland tensiunea arteriala cu ajutorul berberinei, sunt eliminate cauzele care conduc la dereglarile hormonale in cazul femeilor. Este deci redus considerabil si riscul de aparitie al sindromului ovarului polichistic.

Unii medici prescriu pentru acest sindrom chiar un medicament pentru diabet, respectiv metformina despre care am mentionat mai sus. Deoarece berberina pare sa aiba efecte similare cu aceasta, substanta din berberis vulgaris poate fi, de asemenea, o optiune buna de tratament pentru sindromul ovarului polichistic.

Pe langa afectiunile mentionate mai sus, berberina este utilizata si in cazul unor tipuri de cancer (ovarian, de plamani, de prostata, de ficat), pentru combaterea depresiei, prevenirea bolilor de inima si ameliorarea sanatatii dupa ce a survenit un infarct.

Cum trebuie administrata berberina?

Berberina este disponibila sub forma de capsule si cel mai adesea, doza utilizata in cadrul studiilor se situeaza intre 1000 mg si 1500 mg pe zi. Specialistii recomanda administrarea unei doze mai mici la inceput, pentru a observa eventualele efecte adverse, ce pot aparea la nivelul aparatului digestiv. Simptomele pot fi diaree, crampe, constipatie, flatulenta ori dureri de stomac. Este important sa urmezi prospectul suplimentului sau sa discuti cu medicul tau inainte de a-ti administra acest supliment. Pe eherbal.ro regasesti suplimentul natural cu berberina Bio-Active Berberine care, in asociere cu Metabolix-AMPK controleaza nivelul glicemiei din sange, regleaza nivelul de colesterol si protejeaza inima de numeroase afectiuni cauzate de un stil de viata dezordonat.

Un alt produs care are la baza berberina este si Berberina Bio Activa de la Herbagetica cu 97% Clorura de Berberina acest produs avand in compozitie si Armurariu cu nenumarate proprietati miraculoase asupra sanatatii ficatului.

Doza recomandata de Bio-Active Berberine este de 2 capsule/zi, reprezentand 500 mg zilnic. De preferat este sa iei capsulele pe stomacul gol, seara. Intreaba si medicul specialist despre modul de administrare!

Referinte:

[1] Theranostics 2019, Vol. 9, Issue 7, Page 1924

[2] Alternative Medicine Review ◆ Volume 2, Number 2 ◆ 1997 ◆ Page 94

[3] https://www.nature.com/articles/srep14405

[4] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5478784/

[5] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5839379/