6 ciuperci medicinale si beneficiile acestora pentru sanatate

Ciupercile sunt o parte importanta a unei alimentatii echilibrate, gratie continutului lor ridicat de substante nutritive pe care le ofera organismului. Din cele aproximativ 5,1 milioane de specii de ciuperci cunoscute astazi, unele se remarca prin multiple beneficii aduse sanatatii. Tocmai de aceea ciupercile medicinale sunt utilizate de mii de ani in scop terapeutic. [1]

Ce sunt ciupercile medicinale?

Ciupercile medicinale sunt specii ale regnului Fungi cu proprietati terapeutice, utilizate de milenii pentru a sprijini sanatatea organismului. Ele se deosebesc de ciupercile obisnuite prin continutul mult mai ridicat nutrienti si substante active, precum sunt polizaharidele. Gratie acestora, ciupercile medicinale detin proprietati antiinflamatoare, antioxidante, antidiabetice, antimicrobiene, antitumorale si imunomodulatoare.

Alte componente active importante ale ciupercilor medicinale sunt terpenoidele. Acestea confera ciupercilor proprietati antivirale, antiparazitare, antitumorale si neuroprotectoare. [2]

Iata care sunt 6 dintre cele mai utilizate ciuperci medicinale si beneficiile pe care ele le ofera:

Ciuperca Chaga

Chaga (Inonotus obliquus) este o ciuperca medicinala care creste pe scoarta copacilor, in special pe mesteacan. Ea este utilizata de secole in Siberia, dar si in alte regiuni ale Asiei, pentru efectele ei de stimulare a imunitatii organismului si de imbunatatire a starii de sanatate. Printre beneficiile pe care ciuperca Chaga le ofera se afla urmatoarele:

  • Previne si amelioreaza cancerul

Numeroase studii arata ca aceasta ciuperca detine proprietati antitumorale. Ea poate sa previna formarea tumorilor, dar si sa previna aparitia acestora. Un studiu efectuat pe soareci arata ca suplimentele nutritive cu Chaga pot reduce dimensiunea tumorilor cu 60%. [3]

  • Stimuleaza imunitatea organismului si reduce inflamatia

Ciuperca Chaga stimuleaza productia de leucocite. Acestea detin un rol important in apararea organismului impotriva virusurilor si a bacteriilor. Ea contribuie, totodata, la reducerea procesului inflamator din organism, intalnit in diferite afectiuni, precum bolile autoimune, cele cardiovasculare sau artrita reumatoida. [4]

  • Reduce nivelul de glucoza si de colesterol din sange

Exista mai multe studii care arata capacitatea ciupercii Chaga de a reduce nivelul de zahar din sange. Prin urmare, un studiu efectuat pe soareci indica faptul ca suplimentarea cu Chaga pentru o perioada de 3 saptamani poate reduce glucoza cu 31%. Ciuperca poate, de asemenea, sa scada nivelul de colesterol LDL din sange. [5]

Reishi

Ciuperca Reishi (Ganoderma lucidum) este folosita de mii de ani atat in scop profilactic, cat si terapeutic. Studii recente indica multiplele beneficii ale acestei ciuperci, precum:

  • Sprijina organismul in lupta contra cancerului

Unul dintre principalele beneficii ale ciupercii Reishi consta in activitatea ei antitumorala. Polizaharidele din compozitia ei contribuie la reducerea tumorilor. De asemenea, aceasta ciuperca contine triterpene, acestea fiind componente active cu activitate citotoxica directa asupra celulelor canceroase. [6]

  • Imbunatateste sistemul imunitar

Ciuperca Reishi este apreciata pentru efectul imunostimulator pe care il are asupra organismului. Utilizarea ciupercii Reishi contribuie la stimularea celulelor Natural Killer, acestea avand un rol important in lupta contra infectiilor si a cancerului. [7]

  • Amelioreaza depresia

Folosirea ciupercii Reishi contribuie la imbunatatirea calitatii vietii, prin efectele ei de reducere a oboselii si de ameliorare a depresiei. Un studiu a examinat efectele ciupercii la 132 de pacienti cu neurastenie. Prin acest studiu cercetatorii au descoperit o ameliorare a simptomelor neurasteniei dupa 8 saptamani de administrare a ciupercii. [7]

  • Protejeaza organismul impotriva radicalilor liberi

Ciuperca Reishi este recomandata, de asemenea, pentru a preveni efectele daunatoare ale radicalilor liberi. Antioxidantii sunt prezenti atat la Ganoderma lucidum salbatica, cat si la cea cultivata. Astfel, ea poate fi utilizata in scop terapeutic, pentru a imbunatati sanatatea organismului. [8]

Lion’s mane

Lion’s mane este o ciuperca medicinala care poate fi consumata ca atare sau sub forma de suplimente nutritive, pentru a beneficia de calitatile ei terapeutice. Dintre cele mai importante beneficii ale acestei ciuperci enumeram urmatoarele:

  • Protejeaza impotriva afectiunilor neurodegenerative

Creierul isi pierde abilitatea de a dezvolta noi conexiuni odata cu inaintarea in varsta, dar Lion’s mane contine doua componente care ajuta la dezvoltarea de noi celule nervoase. Cercetatorii au descoperit faptul ca aceasta ciuperca detine proprietati neuroprotectoare si poate ajuta la prevenirea si ameliorarea afectiunilor neurodegenerative. [9]

  • Amelioreaza simptomele depresiei si ale anxietatii

Datorita proprietatilor ei antiinflamatoare, ciuperca Lion’s mane poate ajuta la reducerea simptomelor produse de depresie si anxietate. De asemenea, ea poate imbunatati functiile hipocampului, portiunea creierului implicata in procesul de memorare. [10]

  • Imbunatateste sanatatea sistemului digestiv

Un alt beneficiu oferit de Lion’s mane consta in abilitatea ei de a inhiba multiplicarea bacteriei Helicobacter pylori, care infecteaza mucoasa stomacului si a duodenului. De asemenea, ciuperca contine polizaharide care ajuta la prevenirea ulcerelor gastrice. [11]

  • Sustine sanatatea sistemului cardiovascular

Prin efectul ei de reducere a nivelului de colesterol si de trigliceride, Lion’s mane imbunatateste sanatatea sistemului cardiovascular. Un studiu efectuat pe soareci arata ca ciuperca poate reduce nivelul de trigliceride si colesterol LDL, in timp ce creste nivelul de colesterol bun HDL. [12]

Ciuperca Coriolus

Coriolus este una dintre cele mai cunoscute ciuperci medicinale, fiind apreciata indeosebi pentru efectul ei de stimulare a imunitatii organismului. Acestea sunt doar cateva dintre beneficiile pe care ea le ofera asupra sanatatii:

  • Neutralizeaza radicalii liberi

Gratie continutului ei bogat de antioxidanti, ciuperca Coriolus reduce efectele negative ale stresului oxidativ. Un studiu a descoperit in compozitia ei prezenta a 35 de compusi fenolici care ajuta la imbunatatirea functiilor sistemului imunitar. [13]

  • Imbunatateste sanatatea sistemului digestiv

Ciuperca Coriolus contine prebiotice, necesare pentru hrana bacteriilor benefice ale florei intestinale. [14]

  • Creste eficienta chimioterapiei

Datorita continutului bogat de substante active, Coriolus este recomandata alaturi de tratamentul medicamentos impotriva anumitor tipuri de cancer. 8 studii, la care au participat peste 8.000 de persoane cu cancer la stomac, arata ca aceasta ciuperca poate prelungi durata de viata a pacientilor atunci cand este administrata impreuna cu chimioterapia. [15]

Agaricus

Agaricus blazei Murill este o ciuperca cu multiple beneficii asupra sanatatii, datorita carora este utilizata sub forma de suplimente in intreaga lume. Printre beneficiile pe care ea le ofera se afla urmatoarele:

  • Imbunatateste sensibilitatea organismului la insulina

Ciuperca Agaricus se poate utiliza pentru a imbunatati sensibilitatea organismului la insulina. Exista studii care arata beneficiile acesteia asupra reglarii nivelului de glicemie. Un astfel de studiu indica faptul ca folosirea ciupercii alaturi de terapia antidiabetica poate imbunatati rezistenta la insulina la pacientii cu diabet de tip 2. [16]

  • Intareste sistemul imunitar

Consumul ciupercii Agaricus blazei Murill ajuta la stimularea imunitatii organismului. Astfel, ea creste rezistenta in fata virusurilor si a bacteriilor. Un studiu realizat pe soareci arata ca aceasta ciuperca poate sa imbunatateasca semnificativ functiile sistemului imunitar. [17]

  • Poate inhiba dezvoltarea tumorilor

Agaricus blazei Murill este recunoscuta pentru proprietatile ei antitumorale, existand studii care ii arata eficienta in inhibarea dezvoltarii tumorilor. Activitatea anticancerigena a ciupercii se datoreaza componentelor active din compozitie, care au efecte antimutagenice si imunostimulatoare. [18]

Maitake

Ciuperca Maitake incanta prin savoarea deosebita, dar si prin continutul bogat de nutrienti si componente active. Ea ofera organismului beneficii importante, precum:

  • Imbunatateste functionarea inimii

Maitake este o sursa bogata de beta glucan, prin care este redus nivelul de colesterol si se imbunatateste functionarea sistemului cardiovascular. Polizaharidele pe care le contine reduc nivelul de colesterol LDL, fara sa afecteze colesterol HDL. [19]

  • Distruge celulele canceroase

Maitake poate distruge celulele canceroase, tot datorita continutului de beta glucan. Un studiu realizat in anul 2013 arata ca aceasta ciuperca poate fi utilizata pentru a preveni si ameliora cancerul mamar. Un alt studiu indica eficienta ciupercii in distrugerea celulelor canceroase. [20]

  • Reduce glicemia la pacientii cu diabet de tip 2

Maitake este recomandata pentru a imbunatati sanatatea pacientilor cu diabet, prin efectul ei de scadere a glicemiei.

Importanta ciupercilor medicinale nu poate fi contestata, pentru ca de-a lungul timpului acestea au facut obiectul cercetarilor, iar rezultatele au fost cu adevarat imbucuratoare. Pentru o viata sanatoasa este nevoie de echilibru, iar in cele mai multe dintre cazuri echilibrul poate fi gasit chiar in natura.

[1] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4684114/

[2] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6760460/

[3] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4946216/

[4] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21820502/

[5] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18434051/

[6] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15525457/

[7] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/15857210/

[8] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22181841/

[9] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5133811/

[10] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26150007/

[11] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26853960/

[12] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3714447/

[13] https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6010034/

[14] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25006989/

[15] https://www.healthline.com/nutrition/turkey-tail-mushroom#TOC_TITLE_HDR_5

[16] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17309383/

[17] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17639159/

[18] https://www.reliasmedia.com/articles/14908-agaricus-blazei-murrill-and-cancer-prevention-and-treatment

[19] https://www.webmd.com/diet/maitake-mushroom-health-benefits#1

[20] https://www.healthline.com/health/food-nutrition/maitake-mushroom#research

[21] https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26349512/